Reactie BAM! Popauteurs op het hoofdlijnenakkoord:

Wat direct opvalt is het voorstel om de BTW op concerttickets (en andere ‘culturele goederen’) vanaf 2026 te verhogen naar 21% BTW.
Dit betekent dat concertkaartjes een stuk duurder gaan worden voor consumenten, en minder zullen opleveren voor artiesten. Dit terwijl recent nogmaals duidelijk is geworden dat het voor artiesten lastig genoeg is om geld te verdienen met live-optredens (‘De kloof tussen inzet en inkomsten van popmusici’).

Dit brengt de bestaanszekerheid van artiesten verder in gevaar, nadat er al zware periodes door COVID-19 zijn geweest, en de markt voor live-optredens vaak zo weinig oplevert. Bovendien komt hiermee ook de toegankelijkheid van concerten onder druk: het wordt voor consumenten duurder om een concert te bezoeken. Dit kan leiden tot minder volle zalen en daardoor ook minder inkomsten voor de artiest.
Bovendien willen wij graag dat mensen voor een toegankelijk bedrag naar onze shows kunnen komen kijken, wat door deze regeling bemoeilijkt wordt.

BAM! Popauteurs zit o.a. aan tafel in de Taskforce Culturele en Creatieve Sector, de Creatieve Coalitie, en de Popcoalitie, van waaruit we het hoofdlijnenakkoord verder uitpluizen en hierover in gesprek gaan met de nog aan te stellen ministers en staatssecretarissen, en eventuele volgende stappen zetten.